Bratři lví srdce

Astrid Lindgrenová

 

O statečných sourozencích, kteří se ocitli ve světě po smrti. Bojovali o pohádkový a jednoduchý život. Setkali se s hrůzostrašnými příšerami. Přelstili vojáky. Zachránili životy. Zkrátka poprali se jako lvi. Jakmile však boj skončil, začali toužit po něčem jiném,novém. Po něčem, pro co musí zase zemřít. Co to je? A jak se tedy rozhodnou? Co učiní? Pro odpovědi si přečtěte knihu. Je plná napětí s černobílými ilustracemi.

 

Na mě kniha působila depresivním dojmem. Obrázky jsou jako z hororu. Musím uznat,že je dílo tajemné a atypické. Hlavní myšlenka spočívá v tom,abychom se přestali bát smrti. Pohádka má svůj šmrnc. Osobně se mi moc nelíbí, ale mám k ní velkou úctu, tak jako k její autorce. Níže se dozvíte z jakého důvodu.

Přečetla jsem si hodně článků, kde poukazovali na to, že je kniha nebezpečná pro děti. Kvůli tomu, že může vést k sebevraždě. Z toho důvodu byla jistou dobu zakázaná a nesměla se vydávat.

Přiznám se. Stejný pohled na tuto knihu jsem měla taky. Konec knihy mi přišel jako výzva k ukončení vlastního života a čekání na lepší život. 

Tento mylný názor jsem měla, dokud mi ho nevyvrátili jiní čtenáři, a taky jistý článek. Jehož pohled byl takový: „Pohádka Bratří lví srdce spoustě nemocným dodala odvahu (nejen nejmladším věkovým kategoriím). Odvahu k tomu,aby se nebáli smrti.Po přečtení knihy nestoupl počet sebevražd. Avšak čtenáři, co doslova čekali na smrt tuto knihu milovali. A nejen ti. „

Na závěr mohu říct jen jedno: „Přečtěte a uvidíte, jak se Vám bude líbit.“