Série Zaklínač
Andrzej Sapkowski

První série Netflixového Zaklínače mě moc nadchla a donutila mě přečíst si knihy. Druhá série mě velmi zklamala a ani po přečtení knih jsem nepochopila, jak ji mohli tak béčkově ztvárnit. Zato s herní podobou se to nedá srovnat,ta je nadupaná. Ale dál už ke knihám…
Tohle fantasy je velmi neobyčejné. Autor zde zasadil do povídek bytosti ze slovanských balad a známých evropských pohádek (gin z láhve,mořská víla,polednice,čert …) A tyto postavy více opepřil. Dále je nenahraditelný jeho bestiář. Jak mohl tolik potvor dát dohromady? Tomu říkám nadprůměrná fantazie! Kdyby autor udělal jen bestiář a nákresy všech příšer,to by bylo něco!

Děj je celý tak realistický, drsný, krutý, rasistický, až to někdy pěkně tahalo za moje nitky. Je také zajímavé vnímat vývoj postav Ciri(která si prošla hodně řeznou životní školou) a Geralta, který se uháněl na pomoc své sudbě. Příběh je od 4. Knihy napínavý a nabírá krvežíznivý, trpký směr.

Závěr, který ukazuje na dopad obrovské krvelačné války je opravdu silná záležitost. Ta atmosféra na konci je tak realistická, bolavá. Jako by to byl skutečný příběh někoho z nás.
…………………………………………………………………………………………………………………………….


1.dil v sobě ukrývá nejvíce balad, již jsem už zmiňovala. Ne každému to dle recenzí na databázi knih a v aplikaci booxy sedne. Avšak mně stránky velmi rychle proklouzly mezi prsty až do konce. Byla to pro mě zaživná jízda. *Tady se Netflixové zpracování nejvíce inspirovalo a nejvíce bylo této knize podobno.
Čtenářská výzva číslo 18- kniha, ve které se objevují nadpřirozené bytosti. SPLNĚNA
…………………………………………………………………………………………………………………………….
2. Díl mě bavil nejméně. Zde se to vše nějak natahuje, autor si s námi trochu pohrává. Poslední povídky jsou konečně zase dobré. Avšak moc se toho nedovídáme.
…………………………………………………………………………………………………………………………….

3. Díl Krev Elfů se otočil o 90 stupňů a je to opět super, ještě lepší než Meč osudu. Tento první román o Geraltovi a Ciri nás provází učením mladé dívky. Bude to zaklínačka nebo čarodějka?
…………………………………………………………………………………………………………………………….

4. Díl byl podle mě slabší. Ale už to tady začíná být trošku napínavé. Do děje se vsunuje spousta intrik mezi čaroději,lidmi. Mezi intriky se dostal i Geralt, samozřejmě náhodou. Začíná válka. Ciri se ocitá daleko od Geralta a Yennefer, napospas sama sobě. Zvládne to všechno ustát?
Čtenářská výzva číslo 22- kniha, v níž je postava na útěku. SPLNĚNA
…………………………………………………………………………………………………………………………….
5. Díl- zde už v nás začíná autor vyvolávat ještě větší napětí. Co se stalo s Ciri? Kde je? Žije? Geralt slyšel, že ji Nilfgaard někde uvěznil. Jde jí na pomoc,ale po cestě ho čeká mnoho útrap. Naštěstí mu do cesty přijde pár dobrých přátel. Ale nepřátel je také dost. Jde jim všem o život. Poradí si Geralt se svou skupinou? Osud jim háže pod nohy samé klacky.
…………………………………………………………………………………………………………………………….

6. Díl má v sobě úplně jinou duši. Příběh s Ciri je trošku „pohádkově, kouzelně“ vyprávěn. Děj má nový spád a dovídáme se nové souvislostí. Postava Bonharta,lovce lidí,tomu dodává ten správný říz.nechci od tohoto dílu mnoho prozrazovat, protože to stojí za přečtení.
Čtenářská výzva číslo 2- kniha, na jejíž obálce je zvíře. SPLNĚNA
…………………………………………………………………………………………………………………………….

7. Díl Paní jezera se mi opět moc líbil. Těšila jsem se na vyvrcholení celé série, takže přečíst knihu mi nedalo mnoho času. A vůbec nejsem zklamaná. Ze začátku mi přišlo, že se do všeho Sapkowski začíná zamotávat,ale potom dál se to všechno vyobrazovavalo a dávalo do kupy.
…………………………………………………………………………………………………………………………….

8.díl -nenechte se zmást tímto prequelem. Není o tom,co se stalo než žil Geralta z Rivie, není o tom jak se stal zaklínačem. Není to o jeho dřívějším životě v přesném slova smyslu. Je to však další putování s Geraltem, při kterém ztratil meče a snaží se je po celou knihu najít. Do cesty mu vstoupí několik neprodlených záležitostí,jak už to s naším Zaklínačem bývá.
*U Bouřkové sezóny podle mého názoru nejde poznat, že ji autor napsal po dlouhé době. Hodně se traduje, že je to nejslabší díl a já tomu vůbec nerozumím. Z celé série se mi po přečtení všech nelíbí druhý díl.
Zaklínač I-98%
Zaklínač II-65%
Zaklínač III-100%
Zaklínač IV-89%
Zaklínač V-96%
Zaklínač VI-97%.
Zaklínač VII-100%
Zaklínač, Bouřková sezóna- 95%.
Celkové hodnocení série- 92,5%
Plusové body:
+ Originalita
+ Rozsáhlý bestiář
+ Čtivost
+ Krátké kapitoly
+ Akce

Mínusové body:
– Úplně nevíme,jak to Emhyr vše vyřešil.Nebránila bych se dalšímu dílů jen s Emhyrem.

Fantasy prvky: 100%
Originalita: 100%
Akčnost: 96%
Překvapení: 94%
Napětí: 45%
Z hlavního hrdiny zaklínače Geralta z Rivie se stal poklad Polska. Známe ho nejen my, jako okolní stát,ale také zámořské státy, u kterých sklidil nemalý obdiv. Děkuji Andrzeji Sapkowski, Váš Zaklínač je to, o čem se ještě bude dlouho mluvit. A na co se jen tak nezapomene.
Doporučuji!!