Hodinky

Veronika Jonešová

K této knize bych chtěla uvést citát, který chci použít jako kritiku:

Někdy méně, znamená více. Někdy když chceme něco udělat mooooc zajímavého, nevyjde nám to, i přesto, že se snažíme čarovat z plna hrdla.

Příběh doprovází především dvé postavy- Patrície a Samuel. Žijí spolu v jednom bytě, v partnerské jednotě. Kdo by to kdy čekal, že se  stane něco nečekaného a číhá na ně odloučení? Jak může Patricie čekat, jestli se vrátí? Kde je Samuel? Co se s ním stalo? Různé myšlenky ji mohou motat hlavu donekonečna. Může spekulovat jak hlava poroučí, avšak dokud se nedozví skutečnou pravdu, tak je to marné. Co ji tedy zbývá? Žít život dál. Žít život bez něj. I když  je to těžké a nemyslitelné, nezmůže nic. Všechno chce čas……Ale co Samuelův čas? Je pro něj takový jako pro ni?

Recenze:
*
Z pohledu naivní literatury je to pecka! Autorka nepíše o žádném velkém dráma, nic zběsilého tady nelze čekat. Tudíž si u Hodinek mile odpočinete, vypnete od reálného světa. Tato kniha vám otevírá okénko,kde láska nikdy neskončila..
*
Z mého pohledu UMÍ autorka psát. Velmi skvěle se poprala s časy z přítomnosti do minulosti a to nebývá mnohdy jednoduché. Ba ne! Není to vskutku žádné peříčko,ale ona to zvládla na jedničku podtrženou s hvězdičkou! Stejně jako vyprávění. Její prvotina v tomto směru má můj obdiv. Co je pro mě však velkým problémem je nereálnost příběhu, to mě odpudilo velmi rychle. Od Vánoční kapitoly se nereálnost za nereálností jen valila. Což je obrovská škoda.

…………………………………………………………………………………….

U Patrície je příběh docela reálný. A její fotografování mě bavilo, protože mě to baví také.
………….Ale………….
U Samuela  byla spousta „jen tak“ náhod. Až tolik,že mi to zkazilo pohled na celou knihu. Je to hodně čar a kouzel.

…………………………………………………………………………………….

Zhodnocení:
+velký potenciál autorky
+skvělá retrospektiva
+čte se samo
+pěkná obálka
+krátké kapitoly
+pohled příběhu od více postav
+nápad vynikající

-obsah kulhá
-nereálnost
-název kapitoly „fuck the system“ se mezi ostatní nehodí.

Retrospektiva: 100%
Nápaditost: 100%
pSYCHOLOGIE POSTAV: 40%
reálnost: 30

68%