Není úniku

Taylor Adams

Když dostane Derbs sms od své sestry, zabalí si v rychlosti věci a odjíždí z koleje. Její sestra ji napsala, že je máma odkázána v nemocnici na lůžko a umírá na rakovinu. Musí jet přece za ní! A tak vyrazí svým autem „Modráskem“ na cestu.

To však hlavní hrdinka ani zdaleka netuší, co ji na cestě čeká. Venku pádá sníh a je zima. Čím dále jede, tím více je to horší. Přituhuje a přituhuje. Podmínky pro jízdu jsou nesnadné a později nemožné. Má málo benzínu, daleko se za těchto podmínek nedostane. Rozhodne se tedy zastavit blízko odpočívadla a chvíli počasí přečkat tam. Uvnitř odpočívadla jsou další lidi, kterým nejspíš patří auta,co stojí vedle Modráska. Zjistí, že wifi tady rozhodně nejede. Rádio stačí zahlásit, že pro špatné podmínky nemá nikdo odcházet z budov a co nejméně se zdržovat venku. Poté rádio zmlkne a nechce chytit stanici. Chce napsat sms své mámě, ale nemá signál. Tak tohle vypadá jako super den!

Jeden z příslušníků ji řekne, že chytil u sochy signál. Samozřejmě se chtěla mámě ozvat, tak ho požádala,aby ji na to místo doprovodil. To udělal rád, ale ihned odešel zase do tepla a nechal ji samotnou. Signál nenašla. A aby toho nebylo málo, po cestě zpět našla dítě, které někdo uvěznil.Panebože! Jak to mohl někdo udělat? Jak ji teď hlavni hrdinka sama může asi tak pomoct?! Musí se vrátit na odpočívadlo, spočítat si všech pět a dát myšlenky dohromady. Když v tom najednou přišel další člověk a upřeně se na ni díval. Je to on? nebo ne? Hrdinka musí vymyslet, kdo bude její pomocnou rukou. Bude správným rozhodnutím svěřit jen tak cizímu člověku, že někdo vězní malou holčičku?A vložit do toho dotyčného důvěru? Nebo má raději mlčet a utéct na jiné odpočívadlo? Asi nezáleží na tom, co by měla udělat raději. Ona ji bude chtít zachránit! I kdyby z ani měla položit život.

Bude hlavní hrdinka další obětí? Udělá skutečně dobrý čin? A nebo ji násilník pláchne jak nic?! Co se stane? Bude ta holčička zachráněna?

Zima je tak ochromující, že by klidně mohli všichni zemřít.
………………………………………………………………………………………………………………………………………

Hodnocení: Ze začátku se mi kniha zdála jako oddechovka s kapkou napětí. Později však Není úniku začala získávat grády a už jsem se ani nenadechla a byla jsem u konce. Autor jde už od začátku do akce a vůbec se s dějem nepáře. Od půlky jsou samé zvraty a boje, že to vypadá jako hon kočky na myš. Přitom role kočky a myši se neustále střídají. Velké složitosti u této knihy nenalezneme, kdepak. Některé chvíle jsou velmi prokouknutelné. Ale konec? Ten bych opravdu nečekala!

Takže summa summarum: 

Mínusáci:
hodně prokouknutelné zvraty v ději
-Psychologie postav by mohla být více rozsáhlejší
-Úvod by měl být více obsáhlejší
-Občas zbytečně prodlužované pasáže
Plusáci:
+příjemné jednoduché čtení
+Konec, který by nikdo nečekal
+Originální nápad
+Pěkná obálka knihy

Napětí: 88%
Emoce: 72%
Akce: 92%
Čtivost: 75%
Originalita: 86%

Celkové hodnocení: 82,6%

Dodatek: Splněn 10. bod výzvy: Kniha, která má hezkou obálku.

A má poslední poznámka na závěr? Doporučuji!! 🙂