Dívka s bombou

Jari Järvelä
____________________________________________________________

11.bod výzvy splněn: Kniha, jejíž hlavním tématem je pomsta
________________________________________________________________________

„Byl láska mého života. Milovala jsem ho. Musím si pomstít za to,co mu ty krysy udělaly“

 Hlavní hrdinka, která si říká Metro, nenávidí policajty, které nazývá „krysy“. Krysy nazývají sprejery „bakterie“, protože je nesnáší a myslí si,že svět bez nich by byl lepší. Metro má přítele, který má přezdívku Rust. Metro a Rust se vyhýbají krysám, které mají za úkol je doběhnout.To se jim taky povede.

Krysy způsobily Metro bolest a velkou ztrátu. Zabily jejího přítele Rusta. Oba milovali sprejerství, bylo to jejich společné hobby. Když je však krysy dostaly, nemohli spolu utéct. Mohla jim uniknout jen ona. Volala na něj, kříčela. Rust je však chtěl přechytračit  a nějakým způsobem jim uniknout, marně. Metro viděla všechno. Všechno, ale ne všechny detaily. A proto udělá jednou svůj velký omyl. Nezačalo to však jen tím, co se stalo Rustovi. Jejím dalším námětem k pomstě bylo to, že krys tam bylo nejmíň tucet, ale všude se psalo, že tam byly jen 3. A co víc? Píše se, že za smrt si mohl sám Rust. Taková nestudatost!

A protože ví, jak to celé bylo, vezme spravedlnost do svých rukou. Do svých barev. A pomstí se. Je tak dobrá a chytrá, že bez pomoci by na ni krysy nikdy nepřišly. Avšak krysy jsou krysy, a ty vždycky ví, kde zatlačit. Mají své metody. A když jim vyjdou, najdou ji? Co se stane s Metro?

Jednu věc mohu prozradit- začalo to sprejerstvím a tím to taky skončí.

Mínusák kokosák:
-z recenzí jsem se dočetla, že je někdo až zmaten ze závěru knihy. Tohle nemůžu u sebe potvrdit. Avšak spád knihy je ke konci rychlý a svižný,  na můj vkus by ho mohl autor více protáhnout. Ale ve své podstatě je srozumitelný.

Plusoví bonusáci:
+Střídaly se pohledy dvou osob: Pohled Metro a Jereho(krysy). To knize dodalo své grády.
+Neuvěřitelný originální příběh
+Dívka s bombou se velmi dobře čte, jsou v ní prvky humory a pár zajímavých vsuvek.

Akce: 70%
Emoce: 72%
Čtivost: 92%
Originalita: 100%

Celkové hodnocení: 85%

Dívka s bombou je moje první kniha od finského spisovatele. Musím říct, že mě absolutně nezklamala. A jak jsem četla, že autor to pojal způsobem, díky kterému se kniha snadno čte-je to pravda! Doporučuji 🙂 .